maanantai 14. tammikuuta 2013

Vapaaehtoiset urheilun selkäränka

Olen saanut toimia yli 20 vuotta liikunta- ja urheilujärjestöissä luottamustehtivissä ja yli 10 vuotta päätoimisena, seura-, lajiliitto- ja aluejärjestö tasolla. Nämä vuodet ovat olleet erittäin antoisaa ja rikastuttavaa aikaa. Lisäksi kunnalliset luottamustehtävät ja puheenjohtajuudet antavat perspektiiviä arvioida liikuntakulttuurin tilaa. Samalla olen jatkuvasti opiskellut urheilujohtamista, valmennusta ja urheilumarkkinointia. Mitä tästä kaikesta fokusoituu vahvimmin mieleen?

Vapaaehtoisten toimijoiden korvaamaton vaikutus on se asia, jolla liikunta- ja urheiluelämää on kehitetty ja kehitetään jatkossakin. Monesti puhutaan ns. urheilijakeskiössä ajattelusta, mikä olisi hyvä laajentaa koskemaan lasten- ja nuorten liikuntaa, kuntoliikuntaa ja veteraaniurheilua. Mikä on vapaaehtoisten rooli tässä keskiöajattelussa?

Pääosa siitä taustatyöstä, jolla urheilijat ovat kiinnittyneet urheiluun, on pitkälle vapaaehtoisten aikaansaamaa. Monesti kritisoidaan kilpailujen järjestämistä tai seuratoimintaan ylipäätään. Tässä kritiikissä ja sen antamisessa on hyvä huomoida vapaaehtoisten panos koko toiminnan kokonaisuudelle. Harvassa lajissa olisi yhtään kilpailutapahtumaa tai laaja-alaista toimintaa ilman vapaaehtoisia. Mikäli esille nousee ajatus urheilutoiminnan osalta siitä, että siirrytään kokonaisvaltaisesti ammattilaisuuteen - on se kaukaa hauettua. Talousyhtälö, urheilun tuomat sisältömerkitykset ja toisten eteen oman vapaa-ajan käyttö ovat asioita ja arvoja, joita ei pidä huuhtoa ammattilaisuuden alttarille. Toki ammattilaisia tarvitaan, mutta sopusointu on toimintaan hyvä löytää.

Minulla on ollut ilo työskennellä monien itsensä likoon laittavien vapaaehtoisten kanssa. Esimerkiksi omassa seurassani ja piirijärjestössä esille nousee mahtavaa taustatyötä tekevä sihteeri Elina Mykkänen. Hänen työnsä seuran ja piirin toimintojen taustalla on näkymätöntä, mutta ilman sitä, ei monikaan asia seurassa tai piirissä onnistuisi. Elina osaa lukea tulevaisuutta ja monesti asiat joita mietin tehtäviksi on Elinan johdolla ratkaistu ilman sen suurempia manöövereitä. Tämänkaltaisten työmyyrien panos urheilulle on korvaamatonta.

Kuopiossa 14.1.2013

Marko Ahtiainen
 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti